Ana içeriğe atla

Diz kireçlenmesinde protez ameliyatı ne zaman yapılır?

Dizinde kireçlenme yaşayanlar dikkat! Kireçlenme hayatınızın akışını engelleyecek noktaya geldiyse ve diğer yöntemlerle bu sorun çözülmüyorsa diz protezi operasyonunun bir an önce yapılması gerekiyor. İlerleyen tekniklerle ameliyat sonrası süreç de düşünüldüğü kadar korkutucu değil! Bakın Ortopedi Uzmanı Op.Dr. Osman Lapçın neler söyledi...

Günümüzde diz kireçlenmesi birçok insanın başa çıkamadığı problemlerden biri olarak öne çıkıyor. Diz kireçlenmesinde tedavi alternatiflerinden birisinin diz protezi ameliyatı olduğunu söyleyen Ortopedi Uzmanı Op.Dr. Osman Lapçın, "Diz protezi ileri derecede kireçlenmelerde, diz ekleminin tamamen yıprandığı, kıkırdakların hasarlandığı, kemik dokuya kadar bulguların ilerlediği, röntgende eklem aralığı kapanmış olan hastalara yapılır. Kireçlenme hayatınızın akışını engellemeye başlamış ise artık diz protezi yapılacak aşamada olduğunuzu işaret eder" diye konuştu.


Diz protezlerinin diğer eklemlere uygulanan protezlere göre sonuçlarının son derece başarılı olduğuna vurgu yapan Lapçın, diz kireçlenmesinin ise daha çok kadınlarda görüldüğünü söyledi.


Gündüz yürüyemiyor, gece uyuyamıyorsanız...

Kireçlenmede genetik geçiş olmadığını ifade eden Ortopedi Uzmanı Osman Lapçın, "Diz kireçlenmesinden korunmak için bütün travmatik şikayetlerde bir ortopedi uzmanına başvurulmalı" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Olası diz şikayetleri, kıkırdak yaralanmaları, menüsküs yaralanmaları, çapraz bağ yaralanmaları geç kalınmadan tedavi edilme. Yoksa bunlar uzun dönemde kireçlenmeye yol açacaktır. Bunun dışında diz kireçlenmesinden korunmak için bacaklarda eğrilikler varsa yine bir ortopedi uzmanına gösterilmeli. Çünkü bu problem diz ekleminin daha erken kireçlenmesine sebep olur."

Fazla kilo kireçlenme sürecini hızlandırıyor!

Çok ileri düzeyde ağrıların ortaya çıktığı, herhangi bir şekilde fizik tedavi, ağrı kesici ve enjeksiyonlar gibi yöntemlere artık cevap vermeyen, gündüz yürüme, gece uyuma konusunda sıkıntı yaşayan hastalara diz protezi yaptıklarını söyleyen Lapçın, kilonun ise kireçlenme üzerine olumsuz etkisi olduğunu vurguladı. Osman Lapçın ayrıca fazla kiloların kireçlenme sürecini hızlandırdığını ve var olan kireçlenmeye ait bulguları da tetiklediğini belirtti.

Diz protezi ameliyatı nasıl bir ameliyat?

"Protez aşamasına kadar bütün tedavilerin mevcut olanı muhafaza eden, dizin kireçlenmesini önlemeye veya sadece ağrıyı kesmeye çalışan ama kireçlenmeyi olduğu gibi ortadan kaldırmaya yetmeyen tedavile." şeklinde belirten Lapçın, "Diz protezi operasyonu hasarlı tarafın tamamen ortadan kaldırıldığı çok radikal bir ameliyat. Hastanın mevcut eklemini alarak yapay yeni bir eklem yapmış oluyoruz. Diğer tedavilerden farkı ise kireçlenmeyi ortadan kaldırıyor" ifadelerini kullandı.

Osman Lapçın diz protezi ameliyatını ise şöyle anlattı: "Genel anestezi ya da bel bölgesinden spinal anesteziyle işleme başlıyoruz. Dizin ön tarafından yapılan bir kesiyle ekleme ulaştıktan sonra uyluk kemiği dediğimiz femur ve baldır kemiği dediğimiz tibianın hasarlı eklem yüzeyleri tıraşlanıyor, menüsküslü dokuları çıkarılıyor. Protezin durumuna göre çapraz bağlar kesiliyor. Bundan sonra kemik yüzeyler koyacağımız protezin şekline uygun femur ve tibia tarafına metal yüzeyler yerleştiriliyor. Bunların arasına kıkırdak ve menüsküs yüksekliği kadar ayrıca plastik bir plak koyuluyor."


Rehabilitasyon süreci çok önemli

Ameliyat sonrasında eklem çevresinde kas gücü kaybı olabildiğini belirten Osman Lapçın bu süreçte rehabilitasyon sürecinin önemini ise şu şekilde vurguladı: "Hızlıca bu kas gücünü tekrar kazanacak şekilde egzersizler düzenli ve disiplinli bir şekilde yapılmalı. Kas güçlendirme hareketi sağlanmazsa ameliyat sonrası ağrıları geçmesi gereken hasta başka sebeplerden ağrı duymaya başlayacaktır. O yüzden ameliyat sonrası süreçte rehabilitasyon önemli bir unsur."

Protez ameliyatı sonrası hastaların normal günlük yaşam hareketlerini rahatlıkla yapar hale geldiklerini söyleyen Lapçın, "Ancak diz çökerek oturmalarını, sıçrama ve koşma gibi hareketleri yapmamalarını öneriyoruz. Çünkü protezin ömrünü kısaltmış oluyor." dedi. Son zamanlarda protezlerin dayanıklılık süresinin 15-20 yıla çıktığını ifade eden Osman Lapçın, "Değiştirmeyle ilgili tekniklerde ve protezlerde ilerlemeler var. Bunlar artık diz protezi ameliyatı olmaktan korkacak durumdan çıktı. Fonksiyon bozan ve uyku kaçıran ağrılarda çekinmeden diz protezi ameliyatı olmak gerekir" diye konuştu.


389e6ba0f68d4eea9e762ecd9d3c2914

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dalgalı Saçlar: Size En Uygun Saç Maşasını Bulun

Saçlarınızda istediğiniz dalgalı görünüm için önce bukle kimliğinizi sonra saç yapınızı ve tüm bunların sonucu olarak da saç maşanızı tanımanız lazım. Hacimli ve enerjik bukleler mi istiyorsunuz, yoksa bir gün önceden kalmış gibi umursamaz, eforsuz ve cool dalgalar mı? Sizin için en doğru saç maşasına karar vermenizi sağlayacak 10 ipucunu keşfedin. İnce Telli Saçlara Kalından inceye doğru giden bu maşalar ne işe yarıyor diye düşünüyorsanız söyleyelim. İnce telli saçlar için biçilmiş kaftan olan bu ürün, kalın kısım dipte ince kısım uçta kalacak şekilde uygulanıyor ve az, ince sönük saçlara sahip olanlara ekstra volüm yaratıyor. Pratik ve Korunaklı Saçlarınızı kıvırırken el yakmaktan korkanlardansanız veya bu işle uzun uzun uğraşmayacak kadar sabırsızsanız sizi teknoloji harikalarıyla tanıştıralım. Saçı kendi kendine saran, ısıtan, şekillendiren ve bırakan yeni nesil maşalar pratik bir güzellik için birebir. Doğal Dalgalar Daha doğal ve dokulu dalgalar için tercih etmeniz ger...

Çanakkale Şehitliği

Çanakkale Şehitliği : Dört sütun üzerine oturtulan abide, osmanbey günlük ev milletimizin sağlam temellere dayandığını ve yıkılmaz olduğu anlamını taşımaktadır. Yükseliği 42 metredir. nişantaşı günlük ev Uzaktan bakıldığında da Mehmetçiğin M harfi şeklinde gözükmektedir. Anıtın tavanına mozaikten Türk bayrağı işlenmiştir. Çanakkale Şehitliği Hakkında Bilgi » Osmanlı devleti ile itilaf devletleri arasında 1915 – 1916 yılları arasında Gelibolu yarımadasında kara ve deniz savaşları şeklinde gerçekleşen savaş Çanakkale savaşıdır. » Şehitliğin yapımına 1991 yılı sonbaharında başlanmış, kış mevsiminde ara verilmiş, cevahir günlük ev inşaat 1992 yılı baharında tamamlanmış ve 25 Mayıs 1992 tarihinde düzenlenen bir törenle halkın ziyaretine açılmıştır. » Çanakkale’de Gezilecek yerler listesinde olmazsa olmazlarından en önemlisi Çanakkale Şehitliği‘dir. Türkiye’de en çok ziyaret edilen yerler biridir.

Erkekleri heyecanlandırmanın yolları

Erkekleri heyecanlandırmak onları ilişkiye çekmenin başlıca kurallarından biridir. Partnerinizi heyecanlandırmak istiyorsanız bu yöntemleri uygulayın... ABONE OL Ne istediğinizi söyleyin Cinsel olarak ne istediğinizi söylemek onu oldukça heyecanlandıracak. Bu sadece yatak odası ile sınırlı değil. Nerede buluşmak istediğinizi ya da neler yapmak istediğinizi ona anlatın. Sürprizler yapın Sürprizleriniz ile onu şaşırtın. Bunun için kendinizden yola çıkabilirsiniz. Size ne yapsa şaşırırdınız? Onu heyecanlandırmak için beklemediği anlarda, beklemediği yenilikler ile karşısında olun. Bu hem romantik ilişkiniz hem de cinsel hayatınız için oldukça heyecan verici olacak. Ufak dokunuşlar Yeni flört etmeye başladıysanız ona karşı ilginizi ufak dokunuşlarınız ile ona hissettirin. Burada sarılmaktan ya da tokalaşmaktan bahsetmiyoruz. Gülerken koluna dokunmak bunun için güzel bir örnek olabilir. Mutluluğunuzu ona yansıtın Onunla beraber ne kadar mutlu olduğunuzu ona gülüşünüz ile hissettir...